OK Volleyball 2000
Street Volleyball


Beach Volley
Letnja škola odbojke
VIZIO Shop - Street Volleyball majice
VIZIO Shop - Street Volleyball majiceKONFERENCIJA ZA MEDIJE

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

ORGANIZACIONI ODBOR

POZIVNICA

MEGHÍVÓ

INVITATION

PRIJAVA ZA STREET VOLLEYBALL

NAGRADE

FOTO GALERIJA

VIDEO GALERIJA

ŽREB

REZULTATI

KALENDAR TURNIRA

STREET VOLLEYBALL

BEACHVOLLEY

PRAVILA TURNIRA

ZVANIČNA PRAVILA ODBOJKE

VOLLEYBALL SHOPPING

Vremenska prognoza

Ponuda za smeštaj takmičara

Osnovni elementi i taktika STREET VOLLEYBALL

Projekat "McDonald's Street Volleyball 2010"

Projekat "STREET
VOLLEYBALL 2006"


Projekat "BEACH
VOLLEY 2006"


Statistika dosadašnjih turnira

Dosadašnji turniri - Foto galerija

Lična karta kluba

Odbojkaška pesma

Pitajte ortopeda

Trenerski priručnik

AUTORSKO DELO

Kontakt

Prva strana

 

McDonald's

 

 

ZOO Palić

 

College Star

 

PALICInfo.com

 

Hostel

 

JK Palić

 

www.savremenisport.com

 

Palićki Windsurferski websajt

 

Lazzaro

 

Agencija Panon Star

 

Venera Bike

 

Street Volleyball
 

PROJEKAT "BEACH VOLLEY 2006"
(ODBOJKA NA PESKU)
"SPORT ZA SVE"
Afirmacija ženskog sporta u A.P. Vojvodini

Istorijat odbojke na pesku

Odbojka na pesku u svetu
Beach volley, odbojka na pesku zaživela je još davne 1920. godine, na plažama Havaja i Kalifornije (Santa Monika). U prvim godinama odbojka na pesku se igrala na amaterskom nivou, da bi tek kasnije, 1992. godine, bilo održano prvo Svetsko prvenstvo za žene. Na Olimpijskim igrama u Španiji 1992. godine beach volley je bio demonstracioni sport, a svoje mesto među olimpijskim disciplinama našao je već na sledećoj Olimpijadi, u Atlatni 1996. godine.

Odbojka na pesku u našoj zemlji
U našoj zemlji ovaj sport postaje zanimljiv tek 1990. godine, kada se na Adi Ciganliji u Beogradu održao prvi turnir, dok je prvi turnir u Vojvodini održan na Štrandu u Novom Sadu 1993. godine. Prvi domaći turnir, za žene, odigran je na Adi Ciganliji, 1996. godine.

Odbojka na pesku u Subotici - Paliću
U poređenju sa razvojem u Vojvodini, beach volley se razvijao i u Subotici, a prvi turnir odigran je 2001. godine, dok je prvi turnir za žene odigran godinu dana kasnije. Prvi turniri odigrani su na terenima bazena u Dudovoj šumi, a kasnije, od 2004. godine turniri se igraju na Paliću.

Najznačajniji rezultat subotičkog ženskog beach volleya je uspeh para Herceg Vera i Silađi Timea, koji je 2001. godine u ukupnom poretku Prvenstva Jugoslavije, nakon ciklusa turnira, osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu.


simboli beach volley

O projektu

Odbojkaški klub "Volleyball 2000" iz Subotice podnosilac je projekta "Beach volley" koji kao cilj ima uključivanje što većeg broja devojčica mlađeg uzrasta, u kategorijama pionirki, kadetkinja, juniorki, ali i u kategoriji seniorki. U ovim kategorijama su uglavnom uključene devojke koje igraju odbojku "na parketu" u nekim od subotičkih klubova, od Vojvođanske do Prve lige, a pored njih, učešće na turnirima uzele bi i devojke koje nisu registrovane, zatim bivše odbojkašice, ali i devojke koje isljučivo igraju odbojku na pesku.

Prema planovima projekat "Beach volley 2006" sadržaće više segmenata:

 • škola odbojke na pesku za devojčice do 14 godina
 • eksperimentalni turnir za srednjoškolke (I, II i III razredi) (4x4 igrača)
 • Peto otvoreno prvenstvo Subotice u beach volleyu za žene (2x2)
 • Treći miks turnir revijalnog karaktera (2x2)
 • Treći "Media turnir" (4x4)
 • Opštinsko prvenstvo radnih organizacija za žene (OK "Volleyball" je suorganizator)
 • Kup Srbije i Crne Gore za žene, uz učešće profesionalnih igračica

Prema procenama, svaki od ovih turnira okupiće u proseku oko 30-50 igračica, različitog godišta, ne računajući školu odbojke, koja bi se kontinuirano odvijala celog leta.


učesnice vikend turnira - bazeni Dudova šuma / 05.07.2003.

Lokacija projekta

Aktivnosti u beach volleyu odvijaju se na peščanoj plaži na Paliću, sve popularnijem turističkom centru na mapi Vojvodine, a sve više i na mapi Srbije i Crne Gore. Lokacija se sastoji od 1.000 m² peska, na koju su smeštena dva odbojkaška terena. OK "Volleyball" je jedan od retkih koji ima sopstvene terene pod zakupom, pa ih tako i redovno održava. Tereni se nalaze uz samo Jezero Palić, pa je moguće spajanje više sportova, plivanja, veslanja, jedrenja na vodi, biciklizma...


pobednice beach volley turnira 2005 - peščana plaža Palić

Trajanje projekta

Projekat traje tokom tri meseca, u junu, julu i avgustu, a turniri se održavaju vikendom, petkom igraju žene, subotom muškarci, a nedelja je rezervisana za miks parove. Turniri počinju od 15 časova, a igraju se do večernjih sati, što nije problem, jer su tereni osvetljeni. Dok su vikendi rezervisani za turnire, preostali dani koriste se za održavanje škole odbojke i treninga za sve aktivne igrače beach volleya i za rekreativce.

O pravilima i propozicijama

Teren je veličine 8x8 metara, a slobodan prostor oko terena je 3-5 metara. Mreža je podignuta na visinu od 2,43 m (za muškarce), 2,24 m (žene), 2,33 m (miks) i 2,15 (za mlađe kategorije). Pesak je sa subotičkih lokacija, a ukoliko to finansije dozvole, u planu je nasipanje "dunavskim peskom".

Mečevi se igraju na dve mreže, po grupama (3 ili 4 ekipe po grupi), na dva dobijena seta (do 21 poen), a eventualni treći set do 15 poena. Prvaci grupa razigravaju za plasman od prvog do četvrtog mesta.

Primenjuju se pravila odbojkaške igre, koja propisuje Evropska federacije za odbojku na pesku. Za igru se koriste original Mikasa lopte za odbojku na pesku.

Nagrade

Nagrade u vidu pehara i medalja, diploma i zahvalnica dodeljuju se za četiri prvoplasirane ekipe, a pored toga dodeljuju se i specijalne nagrade, majice, kačketi...

Po tradiciji, dodela nagrada se vrši na kraju sezone, na popularnom "Beach volley party-ju" koji svake godine okuplja veliki broj, ne samo igrača, već svih sportista i ljubitelja sporta. Ovakvi događaji imaju ponekad i humanitarni karakter, pa je tako sav prihod od ulaznica i od dobrovoljnih priloga u 2004. godini preusmeren za pomoć obolelom sportisti, Dušanu Tepavcu.

Koordinatori projekta

Dragan Savić (1958), osnivač Kluba, trener - promoter beach volleya. Počeo je da se bavi odbojkom 1970. godine, a prvi put je registrovan 1974. godine za OK "Drina" iz Zvornika, člana Jedinstvene republičke lige Bosne i Hercegovine, a član ove ekipe ostaje do 1986. godine. Tokom 1984. godine bio je nosilac baklje za Zimske Olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine. U sezoni 1986/87 igra za OK Takovo iz Gornjeg Milanovca, a od 1988. do 1991. godine za OK Čelik iz Zenice. Inostranu karijeru započinje 1992. godine, kada je bio igrač VC TSC Wellingsbuttel iz Hamburga, a pored toga bio je trener juniorskih timova dečaka i devojčica. Godine 1993. trener je nemačkog VC V.G. Alstertal iz Harsheide-a, a zatim igrač OK Mladost iz Stare Pazove. U januaru 2000. godine pokreće Školu odbojke "Volleyball" u Zvorniku, a u novembru u Subotici. Ubrzo ova škola prerasta u klub koji se takmičio u Vojvođanskoj ligi, a uporedo sa tim radio je na organizovanju "Street "Volleyball" turnira sve popularnijih turnira u odbojci "Beach Volley". Od 2005. godine član Komisije za odbojku na pesku, pri Odbojkaškom savezu Vojvodine. Telefon: 064/20-86-969.

Nikola Stantić (1981.), novinar. Počeo je da se bavi sportskim novinarstvom u dečijoj sekciji "Subotičkih novina" 1993. godine. Od 1994. godine bio je član redakcije "Sportskih Subotičkih novina", a nakon njihovog gašenja (1999) radio je kao član sportske redakcije "Subotičkih novina". Honorarni saradnik ostaje do 2005. godine, kada zasniva radni odnos sa "Subotičkim novinama", sa zaduženjima vezanim za oblast sporta. Pored "Subotičkih novina" sarađivao je sa brojim sportskim glasilima. Student je pete godine Građevinskog fakulteta u Subotici. Telefon: 063/80-10-429.

Gorica Savić (1970.), diplomirani ekonomista, smer finansije. Jedan je od osnivača OK "Volleyball 2000" i svojim stručnim znanjem pomaže u radu Kluba.

Velimir Milošević (1966.), ispred firme "Media design" radi na izradi idejnog rešenja biltena, zaštitnog znaka.

Zašto odbojka ne pesku?

Odbojka na pesku ima višestruki značaj:

 1. Zbog specifične podloge, odbojka na pesku je po zdravlje pogodan sport. Igranje na pesku očvršćuje zglobove, ligamente i tetive. Ovim je smanjen rizik od povreda, koji postoji na parketu.
 2. Umesto da se održava u zatvorenim halama, odbojka ne pesku se igra na otvorenom, u prirodi, uz pogodno delovanje čistog vazduha, sunca i vode
 3. Odbojka na pesku premošćuje pauzu igračica između dva takmičarska ciklusa
 4. Pogoduje bržem razvoju igrača, što se tehničkih mogućnosti tiče, jer na terenu igraju samo dva igrača, i tako im je omogućen veći broj kontakata sa loptom i ponavljanja elemenata odbojkaške igre
 5. Prema dosadašnjem iskustvu, odbojkašice koje igraju odbojku na parketu, uvek daju pozitivne ocene o beach volleyu, ističući pri tome, da nakon leta uz ovaj sport, lakše ulaze u trenažni proces, i manje su podložne povredama.
 6. Igrači koji nemaju šansu da igraju u nekom većem klubu, imaju šansu da se dokažu kroz odbojku na pesku
 7. Manje afirmisanim igračima pruža se šansa da brže napreduju i kasnije se tokom priprema nametnu trenerima u matičnim klubovima

Ciljevi

Kratkoročni ciljevi

 • popularizacija odbojke na pesku u Subotici i Vojvodini
 • uz saradnju sa najbližim susedima (Mađarskom i Hrvatskom), popularizovati odbojku na pesku u celom regionu
 • uključivanje što većeg broja aktivnih igračica
 • uključivanje što većeg broja rekreativaca
 • omasovljavanje ovog sporta kroz škole odbojke na pesku
 • obezbediti minimalan novčani nagradni fond
 • pojačati učešće medija i privrednih subjekata na lokalnom nivou
 • održavanje terena
 • nasuti terene "dunavskim peskom"
 • kontinuirana saradnja sa sportskim organizacijama Subotice, Vojvodine i SCG
 • uspostavljanje saradnje sa Sudijskom organizacijom Subotice i Vojvodine
 • obezbediti sportsku opremu za učesnike turnira
 • postavljanje web prezentacije o beach volleyu

Dugoročni ciljevi

 • proširiti interesovanje za odbojku na pesku
 • ustaliti tradiciju postojećih turnira i uvesti nova takmičenja
 • povećati broj terena za beach volley, kako na Paliću, tako i na drugim lokacijama
 • modernizovati terene, podići tribine, postavljanje pokretne zaštitne mreže
 • pokrenuti beach volley kampove za sve kategorije
 • obezbediti veći nagradni fond, uz robne nagrade
 • da Subotica, uz Budvu, Beograd, Sremsku Mitrovicu, Pančevo i Novi Sad, postane jedan od centara beach volleya u SCG
 • da se turnir na Paliću uvrste u takmičarske kalendare Vojvodine, Srbije i Crne Gore

Ciljna grupa

Ciljnu grupu projekta čine igračice od 10 do 35 godina, jer nam je cilj uključivanje što većeg broja devojčica, devojaka, aktivnih igrača i rekreativki.

Faze projekta

Pripremna faza:
Pripremna faza počinje od 1. maja, kada sezona počinje kroz treninge. Neposredno pre toga vrši se priprema terena, nasipanje peskom, ograđivanje, uređenjem okoline...

Faza finansiranja:
Klub OK "Volleyball 2000", koji je neposredni organizator ovog projekta se samo-finansira, od donatora i ljubitelja odbojke na pesku.

Saradnja sa medijima:
U cilju popularizacije beach volleya ostvarili smo značajnu saradnju sa medijima, koji javnost obaveštavaju o događajima na turnirima. U toku naših turnira sarađivali smo sa sledećim medijskim kućama: Subotičke novine, NordNet, Super TV, TV K23, RTV City, Yu Eco RTV, Dani, www.photonino.com, Sportski žurnal, Dnevnik, Blic, Politika, Hit radio, SuOnline. Saradnja se medijima pojačana je proteklih godina, od kada se održavaju turniri za medijske kuće.

Izvršna faza:
Održavanje vikend turnira, petak, subota i nedelja, kao i rad u školi odbojke radnim danima.

Izrada završnog izveštaja:
Izrada završog izveštaja podrazumeva pravljenje završnog biltena sa svim rezultatima, posle svakog turnira, deljenje istog svim igračicama i medijskim kućama, kao i izrada završnog biltena na kraju sezone. Pored toga, kompletan izveštaj sa bogatom arhivom fotografija naći će se na internet sajtu www.streetvolleyball.subotica.net

Zaključak

Iz godine u godinu beach volley je sve popularniji letnji sport, međutim, da bi zaživeo na sportskoj mapi Vojvodine, nepohodno je u njega uključiti što više entunzijasta iz društveno-ekonomskog života, odnosno obezbediti sponzore koji bi mogli da isprate razvoj ovog sporta.

Obezbeđivnjem fonda nagrada (robno-novčane nagrade), dobili bismo veće interesovanje naših najboljih igračica, čime bi odbojka na pesku prešla dug korak od letnje zabave do pravog sporta, koji bi se kao u svetu, igrao za prestiž i novac. U ovom elementu daleko zaostajemo za svetom, ali i za zemljama u susedstvu. Već od 1990. godine Svetska liga u bech volleyu privlači veliki broj sponzora, medija i publike.
Beach volley je svojevrsni promoter turizma, pa je tako u 2005. godini, bio uključen u kalendar proslave 160 godina postojanja turizma na Paliću.

U cilju većeg pomaka naše zajedničke akcije, očekujemo pomoć AP Vojvodina, SO Subotica, Odbojkaškog saveza Vojvodine, odbojkaških klubova, uz jaču medijsku kampanju.

 
 

 

SO Subotica

OSSCG - Komisija za odbojku na pesku

Internacionalna odbojkaąka federacija

Odbojkaški Savez Srbije

Odbojkaški Savez Vojvodine

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu

 

 

O.K. Banović Strahinja

 

OK Topola 2007

 

 

Nordnet

 

Craft Marketing

 

Kosztolányi Dezső Színház

 

 

 

 

 

 

Photonino

 

Snoma

 

Yu Eco televizija

 

Yu Eco radio

 

City televizija

 

K23

 

Media Design Pro

 

Beach Volleyball Croatia

 

Lexxon

 

Elementa

 

GradSubotica.co.rs

 

Top Volley